2024. április 25. - Márk

500 éves a sós uborka

A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebből az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépművészeti és történeti múzeumában.
2007. augusztus 26. vasárnap 09:03 - Hírextra
A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételből, de arra nézve nem hangzott el meggyőző bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget.

A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

A nyári sós uborka készítésének lényege, hogy rétegelni kell az üvegben az előbb leforrázott, majd megszárított ujjnyi uborkákat és a kaprot, majd az egészet újra le kell forrázni literenként 6 deka sót tartalmazó vízzel, a tetejére pici szalicilt kell tenni, és be kell kötni az üveg száját celofánnal: meleg helyen az egész néhány nap alatt megérik, s az uborka enyhe ízű és jó ropogós lesz. A téli variációhoz egy kevéske ecetet is tesznek.

Oroszországban egyébként az ilyesmit nem annyira főételek mellé eszik, hanem inkább a vodkához harapják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását