2024. április 24. - György

Havi 300 ezret kellene fizetniük a kezdő orvosoknak, hogy dolgozhassanak

Az orvostanhallgatók szerint elfogadhatatlan, hogy a friss diplomás orvosok 70 százalékának havonta 200-300 ezer forintot kellene fizetniük, hogy dolgozhassanak és szakvizsgát szerezhessenek.
2007. február 27. kedd 11:53 - Hírextra
Az eddigi szabályozás szerint, ha egy orvostanhallgató elvégezte az egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézménynél még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését illetve a bérköltségét. Ez a HÖOK elnök információi szerint egy kezdő orvosra vetítve havi 300-330 ezer forint volt. Az állam az első két év után is, addig míg egy általános orvosból szakorvos lett, hozzájárult a kurzusok költségeihez. A mostani tervezet maximalizálná azok számát, akiknek ez a támogatás járna: 300 illetve plusz maximum 100 főben határozza meg.

A négy magyar orvosegyetemen jelenleg 800 általános orvos és 400 gyógyszerész illetve fogorvos végez évente. Tehát a készülő rendelet szerint csupán 30 százalékuknak járna eztán a támogatás - mondta Papp Magor. A többieknek, akik abban a tudatban kezdték el 2-4-6 éve az egyetemet, hogy a pályakezdésnél segítséget kapnak majd, és az évek során csak tankönyvekre több százezer forintot költöttek, szinte esélyük se lesz az elhelyezkedésre. Hiszen ennek a 70 százaléknak havi 200-300 ezer forintot kellene fizetnie azert, hogy dolgozhasson - fogalmazott a HÖOK elnök.

Papp Magor elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a rendelet tervezet autómatikusan azzal számol, hogy a friss diplomás magyar orvosok külföldre mennek dolgozni. És az is benne van a készülő jogszabályban, hogy nagy számú külföldi orvos fog bekapcsolódni a magyar egészségügyi ellátórendszerbe.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását