2024. április 18. - Andrea, Ilma

Higany ellen szarkofágot

Egy második világháborúban elsüllyedt német tengeralattjáró 61 tonna higany mérgezése elen a parti norvég kormány hatalmas szarkofággal védekezne.
2007. február 8. csütörtök 13:33 - Hírextra
A Der Spiegel című német hetilap internetes beszámolója szerint Wolfgang Lauenstein német kutató fedezte fel a tengeralattjárót, amely titkos küldetésben járt, a háború utolsó hónapjaiban Japánba indult, hogy a legkorszerűbb német fegyverek, az úgynevezett "csodafegyverek" leírását, valamint a higanyt eljuttassa Hitler szövetségeseinek. Az U-864 a német haditengerészet legnagyobb tengeralattjárói közé tartozott, az IX-D2 típusú hajó súlya elérte az 1600 tonnát, több tucat torpedóvetővel, légvédelmi ágyúval, sőt, még egy mini helikopterrel is rendelkezett, de egy nála sokkal kisebb brit Venturer víz alatti harcban elsüllyesztette.

Az U-864 képes lett volna körbehajózni a Földet, ezért indították el Japánba, oda akarták juttatni az Me-163 nevű Messerschmitt Komet tervrajzait és alkatrészeit. A Komet -üstökös - rakétameghajtású repülő szerkezet, amely igen zajos volt, és óránként 1000 kilométeres sebességgel, de csak tíz percig volt képes a levegőben tartózkodni, akkorra elfogyott az üzemanyag a rakétahajtóműből. A hajón volt ezen kívül a Messerschmitt Me-262 - az első sugárhajtású vadászgép - tervrajza, és az építéshez szükséges alkatrészei, valamint több mérnök is. Ezen kívül még radar, torpedó és gépfegyver tervrajzok és alkatrészek szerepeltek a szállítmányban, valamint 61 tonna higany.

A britek, miután megfejtették a németek Enigma nevű kódoló berendezésének rejtjeleit, tudomást szereztek a németek szándékáról. A német tengeralattjárót 1945 február kilencedikén süllyesztette el víz alatt kilőve torpedóit egy brit tengeralattjáró. Ez volt a hadtörténet első víz alatti csatája, amelyet tengeralattjárók vívtak egymás ellen. A történész, Wolfgang Lauenstein hosszú kutatómunkával és némi szerencsével találta meg a roncs helyét a norvég partok előtt, és értesítette a hatóságokat, amelyek eleinte kétkedéssel fogadták elbeszélését. Később aztán méréséket végeztek, egy robot talajmintákat vett a tengerfenékről, amelyekből kiderült, hogy a talaj higannyal mérgezett, mégpedig olyan mértékben, hogy azonnal halászati tilalmat kellett elrendelni a térségben.

A norvég kormány szakértői szerint túlságosan veszélyes lenne felszínre hozni a roncsot, ezért azt javasolták, hogy építsenek szarkofágot a mérgező anyaggal teli tengeralattjáró fölé. A döntés értelmében 300 ezer tonna betonból, kőből és homokból 150 méteres mélységben készül el a szarkofág, amely várhatóan 12 millió euróba, vagyis mintegy 3 milliárd forintba kerül majd - olvasható a Der Spiegel internetes kiadásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását